29 May 2009

TATİLE ÇIKMADAN ÖNCEKİ EN ÇILDIRTICI ŞEY...

Tatile çıkmadan önceki gece girişilen valiz hazırlama, beni en çok geren aşamalardan biridir.

Önce tüm giysiler yatağın üzerine serilir. Gündüzlere ayrı, gecelere ayrı kreasyonlar oluşturulup, kırışmaması için özenle valize yerleştirilir.

Boş kalan yerlere de portmantoda ne kadar ayakkabı varsa sıkıştırılmaya çalışılır. Ve sırada daha güneş kremi, yüz kremi, ayak kremi diye uzayıp giden milyonlarca ayrıntı var. Son aşama valizin üzerine tüneyip tüm ağırlığı aşağı vererek valizin iki kapağını biraraya getirmeye çalışmak. Zira iyice şişen valizi, kenardan fırlayanları da içeri tıkarak kapatmanın başka hal çaresi kalmaz. Ve genellikle tatil dönüşlerinde giysilerin yarısı giyilmeden geri gelir.

Yani tatil hazırlığı özellikle her bulduğunu valize tıkma dürtüsüne sahip kadınlar için epey zor bir uğraştır. Bu nedenle strese girmeden, gereksiz eşya doldurmadan, ferah ferah bir valizin nasıl hazırlanacağını öğrenmek hem sizi hem valizlerinizi rahatlatacaktır.

İlk iş olarak bir liste yapın. Tatilde nelere ihtiyacınız olacağını bir kâğıda not edin. Ben hep böyle yapıyorum.Egeninkiler bizimkiler diye bir liste yapıyorum.Dışardan alınacaklar da bir liste yapıyorum.Daha bir eksiksiz gidiyoruz tatile.Giysilerin yanında mide ve baş ağrısı ilaçları, böcek ısırığına karşı kremler, güneş kremi, diş fırçası, diş macunu, ıslak mendil, şapka ve seyahat ütüsü tatil sırasında en çok ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler arasındadır. Ancak bir şey unutursanız dert değil.

Çoğunu gittiğiniz yerde de temin edebilirsiniz. Ardından eşyalarınızı giysiler ve giysi dışındakiler şeklinde iki gruba ayırın. Banyo bakım malzemelerini, kremleri, ilaçları ve el havlularını ayrı bir çantaya yerleştirin. Her bir grubu torbalara koyarak çantaya yerleştirirseniz olası kazaları önlemiş olursunuz.

Şimdi gelelim ana valize. Çok fazla giysi götürmeyin. Önceki tatillerinizi gözünüzün önüne getirin ve neleri kullandığınızı, neleri hiç kullanmadığınızı hatırlayın.

Deniz kenarında bir yere gidiyorsanız zaten bütün günü mayoyla geçireceksiniz. Bu sebeple yanınıza üç, dört mayo alabilirsiniz. Denizden çıktığınızda ıslak mayonuzu kurusuyla değiştirmek karın ağrılarıyla boğuşmanızı önler. Bir haftalık tatilde gündüz için üç şort, dört tişört yeterli. Akşamları ise moda haftasından fırlamış gibi hep farklı giyinmek zorunda değilsiniz.

Rahat ettiğiniz giysilerinizle farklı kombinasyonlar yaratabilir ve gayet de şık olabilirsiniz. Tatilde birkaç düz sandalet yeterli. Çok istiyorsanız araya bir tane topuklu ayakkabı sıkıştırın. Erkekler içinse iki ayakkabıdan fazlasına gerek yok. Serin geceler için kazak ya da sweatshirt'ü unutmayın.


Valiz yerleştirmeye plaj havlularını en alta sererek başlayın. Ardından ayakkabı, kitap, saç kurutma makinesi gibi ağır eşyaları valizin en altına yerleştirin. Ayakkabıları poşetlerine koyarsanız giysileriniz kirlenmez. Daha sonra iç çamaşırı, pijama, tişört ve kazak gibi yumuşak eşyaları yerleştirin.

Hatta az kırışacağını düşündüğünüz kıyafetlerinizi rulo haline getirerek valizin en altındaki eşyaların aralarına sıkıştırabilir, böylece yerden tasarruf edebilirsiniz. Kalan aralara çorap ve cep telefonunun şarj aleti gibi küçük eşyalarınızı sıkıştırın. Sıra pantolon, gömlek, elbise ve eteklerde. Buradaki püf nokta giysileri valizin içinde katlamak. İlk olarak pantolon ve etekleri katlayın. Bu tür giysileri bir kez katlamak daha fazla buruşmalarını önler. Çok buruşacağından endişe ettiğiniz bluz ya da gömleklerinizi ince plastik çantalara koyarak da muhafaza edebilirsiniz.

Sıra geldi valiz ceplerine. Buralara yol haritası, pasaport ve bilet gibi yolda ihtiyacınız olacak eşyaları yerleştirmek daha mantıklı. Unutmadan, her zaman için valizinizde biraz boşluk bırakın. Zira gittiğiniz yerlerden getirmek isteyebileceğiniz hediyelik eşyalar olabilir. Bir başka hatırlatma daha, fotoğraf makinesi ve kamera gibi eşyaları el çantanızda taşımak daha güvenli ve pratiktir. Yolda görüntülemek isteyeceğiniz manzaralarla karşılaşabilirsiniz. Herşey tamamsa kenti, stresi ve işi bir süreliğine de olsa geride bırakıp zihninizi rahatlatmaya ve tatilinizin tadını çıkarmaya hazırlayın kendinizi.


Resim ve bilgi:Newsweek

1 yorum:

Bellek Kutusu dedi ki...

Nefret ediyorum bavul hazırlamaktan. Mutlaka ya bir şeyler eksik ya bir şeyler fazla oluyor... Dönüşte de toparlaması daha büyük felaket!